
Saftigt grovt bröd recept som alla älskar
Det finns något magiskt med att dra ut ett varmt saftigt grovt bröd recept från ugnen. Doften fyller hela köket, och när du skär i skorpan hörs ett skönt krax. Det är precis sådan mat som gör att hemmet känns varmt och välkomnande. Att baka ditt eget grovt bröd är enklare än du tror, och smaken slår aldrig något köpbröd.
Så gör du brödet ordentligt saftigt
Hemligheten ligger i tre saker: filmjölk eller surdeg, rätt mjölblandning och frön. Dessa ingredienser gör brödet fuktigt och smakrikt långt efter bakning. Tro mig, det gör en stor skillnad.
Det viktigaste trixet är skållning. Blanda rågmjöl och frön som linfrön eller solrosfrön med kokhett vatten före bakning. Vattnet gör att mjölet och fröna expanderar och behåller fuktigheten. Resultatet blir ett bröd som är mört och saftigt dag efter dag (ibland ännu längre).
Skaffa dessa mjölsorter hemma:
- Grahamsmjöl
- Rågmjöl
- Vetemjöl special
- Havregryn
- Vetekli eller frön
Kombinationen av olika sorter ger både smak och bra konsistens. Använd filmjölk istället för vanligt vatten. Det säger mycket om smaken.
Det finns två vägar att baka det
Väg ett: Filmjölksbröd med bikarbonat. Detta är snabbaste vägen. Du blandar ingredienserna, häller degen i form och sticker in den i ugnen. Ingen knådning, ingen lång väntan. Brödet är klart på ungefär två timmar.
Väg två: Surdegsvarianten. Om du vill ha mer karaktär och längre fräschör använd surdeg istället för jäst. Brödet får mer smak och håller sig mjukt längre. Många gillar detta bättre, helt enkelt.
Oavsett väg använder du stick-provet för att veta när brödet är klart. Stick en tandpetare i mitten. Den ska komma ut ren eller med bara några smulor. Låt brödet vila minst två timmar innan du skär upp det. Det gör skivorna jämna och smaken blir bättre.
Förvara brödet i en brödpåse på rumstemperatur. Du kan också frysa in skivat bröd för senare.
Det finns något speciellt med att ta fram ett hemgjort bröd från ugnen och dela det med familj eller vänner. Försök häng med på detta recept. Det blir inte svårare än så här, och du kommer att älska det varma brödet med smör redan första gången.



