
Krämig pasta med fläskfilé hemma
Krämig pasta med fläskfilé är en favorit på många svenska middagsbord. Rätten går snabbt att laga, smakar underbart och behöver bara några enkla ingredienser. Fläskfilén blir mör och saftigt när du steker det rätt, och den krämiga såsen binder allt tillsammans perfekt.
Fläskfilé så blir det inte torrt
Hemligheten är att undvika att översteka köttet. Putsa först bort hinnorna från fläskfilén. Skär sedan i jämnstora bitar så de stekas likformigt. En het panna och kort stekningstid är nyckeln här. Steken på hög värme i bara 3 4 minuter per sida. Köttet ska vara vitt inuti men fortfarande saftigt (inte gummiaktigt, liksom). Om du använder ett köttermometer ska det nå cirka 62 63 grader.
Såsen som gör skillnaden
Blanda crème fraiche,grädde och riven parmesan i pannan.Låt det väl smälta tillsammans.Den här blandningen blir fyllig utan att kännas för tung.Häll i lite citronsjus eller lägg till kapris det tillför friskhet som balanserar all grädden.Det är där umamismaken kommer in.Blanda sedan pastan direkt i såsen så att varje tråd suger åt sig smakerna ordentligt.
Grönsaker och variationer
Du kan lägga till svamp, soltorkade tomater, spenat, eller paprika. Svampen tar upp mycket smak och blir underbarrr i såsen (svårt att förstå hur gott det blir). Soltorkade tomater ger både färg och syrlig djuphet. Spenat tillför grön färg och näring. Avsluta alltid med färsk basilika eller persilja det lyfter rätten från vardagsmiddag till något speciellt.
Prova även att byta pasta. Penne eller tagliatelle fångar upp såsen lika bra som spagetti och ger annorlunda textur. Det märks mer än man tror.
Den här rätten passar perfekt för vardagsmiddagar när du vill ha något gott utan krångel. Det tar ungefär 20 minuter från start till bord. Balansen mellan det milda köttet, den krämiga såsen och fräscha örter skapar precis den umamikänsla som gör maten minnesvård och som får familjen att vilja ha det igen nästa vecka.



