
Hjälp jag är en fisk - vad händer nu
Du vet säkert om filmen "Hjälp! Jag är en fisk" den där barnen förvandlas till havsdjur efter att ha druckit en magisk dryck. Det är en rolig tanke: vad skulle hända om du blev en fisk? Men här är något ännu mer intressant fisk är redan superkraften på din tallrik. Låt oss utforska varför.
Varför fisk är superkraften på tallriken
Fisk är packed med näring som din kropp älskar. Den innehåler omega-3-fettsyror som stärker din hjärna och ditt hjärta. En portion lax ger dig både protein och vitamin D två saker du behöver för starka muskler och ben.
Läkare rekommenderar fisk två till tre gånger i veckan. Det är billigare än många tror, och mycket enklare att tillaga än vad du förväntar dig (löste det på en kväll själv nyligen).
Hållbar fisk från bad till bord
Världens hav behöver vår hjälp. För mycket fiske tar slut på fisbestånden, men det finns lösningar. MSC-certifiering betyder att fisken kommer från ansvarsfull fiskodling. När du handlar letar du efter denna etikett på förpackningen.
Välj fiskar som torsk, strömming och makrill de är både hållbara och nyttiga. Undvik större rovfiskar som tonfisk för ofta.
Fisk för barn är det säkert?
Ja, barn bör absolut äta fisk. Det bygger upp deras hjärnor och ger energi. Men undvik större fiskar som hajen och gäddan de innehåller högre halter av kvicksilver.
Små fiskar som sardiner och abborre är perfekta för barn. Ge dem en portion fisk två gånger i veckan. De flesta barn älskar fiskpinnar hemgjorda i ugnen.
Tre enkla sätt att tillaga fisk
Ångkockning är bäst. Den sparar näringsämnen som värmekänsliga vitaminer. Lägg fisken på ett ark med citron och grönsaker. Ånga den i åtta minuter.
Lätt stekning fungerar också bra. Använd olivolja och höga temperaturer bara kort stund fem minuter per sida räcker.
Undvik frityrering. Den lägger på fett och minskar nyttan. En enkel ugn på 200 grader fungerar perfekt. Sätt fisken på ett fat med lite smör och baka den i tio minuter.
Variera fiskvalet hemma. En vecka lax, nästa vecka torsk. Det är bra för miljön och håller middagen intressant. Du märker snart hur mycket bättre du mår när fisk blir en del av din vecka.



